מדובר במעצר לאחר הגשת כתב אישום ועל כן מדובר במעצר של נאשם להבדיל מחשוד. היות ומדובר על נאשם שטרם הורשע בדין, המחוקק הכתיב תנאים בחוק המעצרים שרק בהתקיימם היה אפשר לעצור אדם עד תום ההליכים קרי: תום משפטו.
א. מה התנאים המצטברים למעצרו של נאשם עד תום ההליכים:
1. קיימות ראיות לכאורה להוכחת האשמה - כלומר סיכוי סביר שאותן ראיות יבססו את האשמה מעל לכל ספק סביר.
2. קיימת עילת מעצר
3. לא ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך של חלופת מעצר
4. ייצוג ע"י סנגור
ב. בית המשפט אליו תוגש הבקשה למעצר עד תום ההליכים:
הסמכות לדון בבקשה היא לבית המשפט עליו תוגש הבקשה למעצר עד תום ההליכים הוא בית המשפט אליו הוגש כתב האישום.
ג. הדיון בבקשה למעצר עד תום ההליכים:
• הדיון במעצר יתקיים בפומבי, כמו כן הדיון יתקיים בפני הנאשם, יחד עם זאת במידה והנאשם אינו מסוגל להשתתף בדיון בשל מצב בריאותי יתקיים הדיון בנוכחות עו"ד ואם אין לו ביהמ"ש ימנה לו סנגור.
• אם ביקש הסנגור או הנאשם לדחות את הדיון על מנת לעיין בחומר החקירה (למשל במקרה שהסנגור מונה רק יום לפני הדיון) אזי רשאי בית המשפט לדחות את הדיון עד 30 יום וזאת על מנת לתת לנאשם או סנגרו ללמוד את חומר החקירה ולהתכונן לדיון.
ד. תסקיר מעצר:
בית המשפט רשאי להורות על הגשת תסקיר מעצר וזאת אפילו אם הנאשם משחורר בעת הדיון, התסקיר יתייחס לנסיבותיו האישיות של הנאשם, משמעות המעצר עבור הנאשם, החלופות למעצר ולשחרור או המלצה בדבר תנאים מיוחדים לשחרור בערובה והפיקוח עליהם.
יש לציין - כי ישנה חשיבות לתסקיר מעצר חיובי על כן, יש חשיבות רבה למתן הסברים ע"י עו"ד בטרם אותה פגישה חשובה מאוד.
ה. משך המעצר:
צו המעצר היה בתוקפו עד מתן פסק הדין, אלא אם ביהמ"ש החליט אחרת.
• כאשר הנאשם היה במעצר לאחר הגשת כתב האישום תקופה מצטברת של 30 יום בשל אותו כתב אישום ומשפטו טרם התחיל, ישוחרר הנאשם מהמעצר בערובה או ללא ערובה.
- הבהרה פיחת המשפט = הקראת כתב האישום.
• אם תוך 9 חודשים, ממעצרו של הנאשם משפטו לא נגמר בהכרעת דין (דהיינו ההחלטה האם הנאשם זכאי או אשם) - ישחורר הנאשם ממעצר, בערובה או ללא ערובה.
• אם התביעה הודיע כי בכוונתה לערער על הזיכוי רשאי בית המשפט להורות על המשך מעצרו של הנאשם לתקופה שלא תעלה על 72 שעות לשם הגשת הודעת ערעור או שחרור מטעמים מיוחדים שירשמו.
ו. בקשה לעיון חוזר או ערר:
מדובר בהליך אשר נועד לבדוק את הנסיבות מחדש ע"י הערכאה הראשונה שדנה במעצר, למשל אדם עצור במעצר בית וברצונו לצאת לעבוד וסיבות רבות נוספות,
עיון חוזר יוגש במקרים הללו:
- נשתנו הנסיבות
- עבר זמן ניכר מאז ההחלטה במעצר.
- נתגלו עובדות חדשות.
כמו כן ישנה אפשרות אחרת של ערר על ההחלטה עצמה של בית משפט שדן במעצר כאשר הליך זה יוגש לבית משפט גבוה יותר על ההחלטה שהתקבלה.
הזהרה- האמור במאמר זה נכתב על ידי עורך דין לתעבורה ערן עקראוי והינו מידע כללי וראשוני בלבד ואינו נועד בשום מקרה לשמשכייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לשום מקרה. אין להסתמך על האמורים באתר מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
מקור המאמר עו"ד ערן עקראוי